RSS

Saturday, June 26, 2010

LAKSA PENANG

~Laksa Penang Eja~

Bahan-Bahan Kasar:
2 1/2 kg Laksa
1 biji nenas
3 btg lada merah besar
10 biji asam limau
6 biji telur
20 helai daun salad

Bahan-Bahan Untuk Kuah:
1kg ikan selayang/kembung (direbus bersama asam keping,lengkuas,halia dan garam kasam)
4 kuntum bunga gantang
2 ikat daun kesum
5 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
3 keping asam keping
15 btg cili kering
5 btg cili padi
5 btg cili merah
5 inci halia
sedikit belacan
sedikit minyak (untuk menumis)
air untuk kuah
garam,gula secukup rasa

Cara-caranya:
~balander ikan yg telah direbus bersama2 tulang2 sekali,tetapi airnya jgn dibuang...ketepikan dulu..!!!
~kemudian blander bawang merah,bawang putih,cili kering,cili padi,cili merah dan halia sehingga benar-benar hancur.
~tumis bahan yg telah diblander itu sehingga naik bau dan kemudian masukkan asam keping dan ikan yg telah diblander.
~tunggu sehingga mendidih kemudian masukkan air rebusan ikan td,dan sekiranya inginkan kuah yg lebih boleh masukkan lebih banyak air.
~kemudiannya masukkan bunga gantang dan daun kesum.
~akhir sekali masukkan belacan,garam dan gula secukupnya.
~siap utk dihidangkan bersama2 bahan kasar di atas..!!

*selamat mencuba...!!!!




0 ulasan:

Post a Comment

 
Copyright joeja selamanya 2009. Powered by Blogger.Designed by Ezwpthemes .
Converted To Blogger Template by Anshul .